Ponovna sprememba Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

V Uradnem listu št. 59, z dne 28. 4. 2020, je bil objavljen Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

 

Z namenom postopnega sproščanja ukrepov se Odlok dopolnjuje z izjemami, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, pri katerih je ob upoštevanju navodil NIJZ možno zagotoviti minimalni stik med ponudnikom in potrošnikom ali je manjša možnost okužbe, ker se storitve izvajajo na prostem izven zaprtih prostorov, kot so na primer odprte terase in vrtovi gostinskih lokalov.

 

Z 29. aprilom so tako dodatno dovoljene naslednje izjeme:

 

Od 4. maja pa se med izjeme vključi še naslednje:

 

Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov se s 4. majem vključi v izjeme tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege kot sta masaža in pedikura. Vendar pa druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, wellnes, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki, zaradi večje možnosti okužbe niso vključeni.

 

Določba, da lahko nakup od 8.00 do 10.00 ure opravijo izključno ranljive skupine (na primer invalidi, starejši od 65 let, nosečnice), velja le za:

 

Še vedno je priporočilo, da ranljive skupine opravljajo svoje nakupe v času, ki je namenjen samo njim, ker druge skupine potrošnikov takrat ne opravljajo svojih nakupov. Zaradi postopnega sproščanja ukrepov starejši od 65 let lahko, enako kot druge ranljive skupine, nakup opravijo tudi izven tega časovnega okvirja, v preostalem delu obratovalnega časa prodajalne. Določba izkazovanja starosti se s tem odpravi.

 

Strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil  NIJZ možnost okužbe možno preprečiti oz. zmanjšati na minimum.

 

Kljub temu, da so prodajalne ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, seveda z izjemo bencinskih servisov in lekarn, se z namenom preprečevanja gneče oz. povečanega obiska v prodajalnah v času pred in po prvomajskih praznikih določi, da so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lahko v nedeljo, dne 3. maja 2020, odprte od 8.00 do 13.00 ure.

 

Članek v originalu.

 

                                                                                                Svetovalka SPOT

                                                                                Barbara Mesarec Jakopič, mag. manag.

 

Viri:

 

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija